maanantaina, marraskuuta 20, 2017

Elävänä mallina

Olin viimeviikon Tornion Ammattikorkeassa kuvataiteilija opiskelijoille elävän mallin kurssin mallina. Opiskelijat ja opettaja/ohjaaja olivat mukavia. Jaoimme opettajan kanssa asuto, käytiin Haaparannassa, syötiin kebabia ja juteltiin kaikenmoisia syvällisiä juttuja.

Olen ollut aiemminkin elävänä mallilla saman opettajan kurssilla, joita hän on pitänyt avoimelle yliopistolle Rovaniemellä. Päädyin työhön, kun erään tuttuni piti peruuttaa mallina oli ja hän soitti minulle 30minuutin varoitusajalla, koska minulla on luultavasti itsetuntoa ja pokkaa työhön ja asun niin lähellä yliopistoa. Menin sitten malliksi. Tämä on oikein rentoa työkeikkaa. Piirtämässä olevat ihmiset tuskin miettivät, että kyseessä on alaston ihminen. Kyseessä on enemmän mittasuhteet, varjot ja pinnat. Yleensä ilanne on rento ja tauoille on mukava jutella kurssilaisten kanssa. Siinä unohtaa nopeasti olevansa ilman rihmankiertämää ja päänvaivaa tuottaa eniten jumiin menevät lihakset, kun pitää olla paikallan niin pitkään. Croquis-piirroksia varten otankin asennoksi paljon venyttelyjä. Usein itselläni ongelmaksi muodostuu, että paikallaan ollessa alkaa väsyttää. Varsinkin, jos pitää olla makuuasennossa. Pilkkiminen voi(si) tuntua kovin kiusalliselta

Alastomuus on jännä juttu. Tiedän ihmisiä, joiden mielestä on hyvinkin kulttuurillista olla piirtämässäö elävän mallin kurssilla, mutta on pöyristyttävää, jos joku sanoo olevansa mallina semmoisella kurssilla. Se, että kykenee olemaan alasti ihmisten edessä ajatellaan ilmeisesti jonkinmoiseksi fiksaatioksi tai haluksi paljastaa itseään. Kai se voi joillekin olla, mutta minusta alastomuuden ylenpalttinen seksualisointi on yhtä tyhmää kuin rintaruokkimisen paheksunta, silloin vika on ihan katsojassa, jos pitää toisen kehoa vain seksuaalisena objektina. Minusta on vaan mukava, että pirtäjätkin saavat monipuolisen kuvan ihmisvartalosta, jos malleiksi suostuu monenlaisia ihmisiä. Pidän alastomuutta vain luonnollisena tilana. Jos olisi mahdollista niin en käyttäsi vaatteit juuri koskaan. Mutta vaatteita on enemmän ja vähemmän pakko käyttää niin siitä pitää ottaa ilo irti koristautumisen kannalta.
Last week I was modeling for Art students at AMK at Tornio. It was nice to talk with students and teacher. Everyone were nice. We shared apartment with teacher, visited at Haaparanta and just talked about everything deep stuff.

So I was naked model. I have done similar work before at Uni. It is kind of laidback job. Mostly sitting or lying still. Sometimes Croquis-drawings. Mostly problem it that being still start to hurt muscels.

Nudity is funny thing. Here in Finland nudity is mostly natural thing. But I know people who thinks that drawing nude model is really high cultural thing, but being model is somehow dirty. Well I see no logic in that. To me there is nothing sexual been naked. It is the most natural thing for humans. The dirtyness is in the mind of those who frown upon naked body. Why they want to make it so dirty or sexual when it is not? If I could I would be naked all the time, but because clothes are more or less involyntary I guess I just have to make best of them.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti