tiistaina, heinäkuuta 04, 2017

Kuusenkerkkäjuttuja

Keräsin myös kuusenkerkkiä kesäkuun alussa. En osaa kertoa asiasta mitään sen kummempaa, kuin että kuivasin osan ja osan pistin isäni kanssa koskenkorvan kanssa pulloon odottelemaan. Kuusenkerkkäviinaa maistettiin kahden viikon päästä. Se oli ihan okei makuista. Jostain luin suosituksen, että kaksi kuukautta olisi hyvä aika maustamiseen.

Kuusen vaaleanvihreitä vuosikasvaimia eli kuusenkerkkiä voi poimia keväästä alkukesään. Ne sisältävät  a- ja c-vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja. Parhaimmillaan kerkät ovat tuoreita, mutta niitä voi pakastaa, kuivata tai säilöä vaikka hunajaan. Niitä voi käyttää kuusenkerkkäsiirappiin, alkoholin tai siman maustamiseen, teehen tai vaikka salaattiin. Ne pitää kerätä ennen kun kerkät kehittyvät koviksi neulasiksi. Varjoisilla paikoilla kerkkien keräämistä voi jatkaa jopa juhannukseen saakka.

Kuusenkerkkien poimimiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa, sillä niiden kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

I also collected the spruce buds at the beginning of June. I can not tell anything really interesting about it as I just dried up a part of it and with my dad we did put buds in the bottle and put bottle fuul of koskenkorva. This was tasted two weeks later. It tasted okay. Somewhere I had read a recommendation that two months would be a good time for seasoning.

The spruce buds can be picked from spring to early summer. They contain a- and c-vitamins and antioxidants. At best when fresh, but they can also be frozen, dried or stored even in honey. They can be used for spice syrups, alcohol or mead, tea or salad. They must be collected before the needles develop into hard needles. In shady places, collecting collections can continue up to midsummer.

The landowner's permission is always required to pick buds, since their collection is not covered by anyman's rights.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti