torstaina, maaliskuuta 30, 2017

Kun minä kasvan isoksi

Tuossa blogin oikeassa reunassahan lukee, että opiskelen sisustus- ja tekstiilimuotoilua Rovaniemellä. Minulta kysellään yllättävän usein, että mitä minä teen ja mitä aion tehdä elääkseni. Tämä saattaa tulla järkytyksenä niin teille, kuin monille tähän mennessä, mutta minä en suunnittele vaatteita enkä ole kummoinen ompelija ja kyseessä on yliopistotason koulutus. Minä pyrin valmistumaan nimikkeellä taiteen maisteri.

Pääaineenani on tosiaan sisustus ja tekstiilimuotoilu. Opettelen erilaisia ohjelmia millä voi suunnitella ja mallintaa huoneita sekä tuotteita. Opetellaan esim. kutomisen ja kankaanpainannan perusteet, että tiedetään mitä voi suunnitella, mutta ei meistä ole tarkoitus kouluttaa käsityöläisiä (itse vaan tuppaan ehkä olemaan myös käsityöläinen kuin vain muotoilija). Opintoihin kuuluu myös yrittäjyyteen tutustuminen sekä innovaatiotoiminta ja muotoilun historia sekä omaan alaan liittyva tutkiminen yms. Sivuaineenani on taidehistoria. Opiskelin kesällä myös kasvatustieteen perusopinnot ja aion hankkia pedagogisen pätevyyden ja maisterivaiheessa haluaisin sivuaineekseni käydä museologian Oulun yliopistossa.
 Mikä minusta sitten tulee? Nyt kuvailisin, että joku jokapaikan kulttuurihörhö. Eli koulutukseni puolesta voisin toimia oikeastaan haluamissani sisustukseen tai tekstiileihin liittyvissä suunnittelu- tai muotoilutehtävissä. Voin myös toimia museossa amanuenssina tai opettaa taidehistoriaa ja niitä sisustus sekä tekstiilijuttuja (mielellään aikuiskoulutuksen puolella). Tämä ei tietenkään sulje pois niitä monia töitä mihin ei vaadita mitään tiettyä koulutusta, kunhan osaa homman ja on intohimoa. Maailma on siis avoinna. Tällä hetkellä houkuttasi kasvatella omaa ruokaa ja lampaita ja pitää erilaisia kursseja sekä tapahtumia erillaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Omien tuotteiden tekeminen ja myynti ei ole myöskään huono ajatus.Well. This is hard for me to write in english. So many people asks me what I am going to do do for living when I gratuate. It may be suprise to you, mut I do not desing clothes and I am not really good at sewing. And yes I study this in university and  going to get master's degree in art and design

So my major is interior- and textile design. Here we study how to use different techniques to design textiles and interiors. It includes printing on fabrics, weaving and many computer programs. We are not artesans (well I am already textile artesan on my previous education). This education includes also courses about entrepreneurship, history of design and how to research our field. My minor is art history and education theory. I am going to get competence in pedagogy and in mastes's studys I have planned that my minor is museology.
What I can do with my education? Well...I am coing to say that I will be somekind of  "jack of all trades" in culture. I can do many things: design interiors and textiles, teach people how to do textile and interior stuff, be museum assistant, teach art history. And many things that don't necessitate specific education, but I find interesting. I can also just be artesan and sell my stuff if I feel like it.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti